ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Παγκοσμια ημερα κατα του καρκινου

Την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου ειδικοί από όλο τον κόσμο καλούν σε δράση για την πρώιμη διάγνωση ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η επιβίωση των ασθενών.

  • Η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου, ο πληθυσμιακός έλεγχος και η πρόγνωση επισημαίνονται ως οι σημαντικότεροι τρόποι για να σωθούν ζωές.
  • Το 2018 σχεδόν πέντε εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να είχαν ανακαλυφθεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
  • Μελέτες υποδεικνύουν ποια είναι τα εμπόδια και οι ριζωμένες αντιλήψεις που χρειάζονται να ξεπεραστούν για να βελτιωθεί η πρώιμη (έγκαιρη) διάγνωση.

Την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019 η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου αναδεικνύει  την ανάγκη για επείγουσα δράση για να αυξηθεί η διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμα στάδια, για πληθυσμιακό έλεγχο και για τη διάγνωσή του, ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η επιβίωση των ασθενών. Συμμετέχοντας υπό το σύνθημα «είμαι και θέλω να..», η σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου, που καθοδηγείται από την Διεθνή Ένωση για τον Έλεγχο του Καρκίνου (UICC), έχει ως σκοπό να εμπνεύσει τη δράση των ατόμων, της υγειονομικής κοινότητας και των κυβερνήσεων ώστε να βελτιώσουν την ενημέρωση και την πρόσβαση του πληθυσμού για  πρώιμη ανακάλυψη της νόσου, για την προώθηση του πληθυσμιακού ελέγχου και για τη διάγνωση του καρκίνου.

Το 2018 σημειώθηκαν περισσότερες από 18 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως, από τις οποίες σχεδόν 5 εκατομμύρια αφορούσαν τον μαστό, τον τράχηλο της μήτρας, το παχύ έντερο και τη στοματική κοιλότητα, δηλ. καρκίνους οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν ανακαλυφθεί πρώιμα και να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά, βελτιώνοντας την επιβίωση των ασθενών και την ποιότητα ζωής τους.

Η πρώιμη διάγνωση ο πληθυσμιακός έλεγχος και η διάγνωση βελτιώνουν σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης.

Όταν ένας καρκίνος ανακαλύπτεται πρώιμα και στην συνέχεια υποβάλλεται στην κατάλληλη θεραπεία, η πιθανότητα επιβίωσης των ασθενών για περισσότερο από 5 χρόνια είναι σημαντικά μεγαλύτερη, από ό,τι αν η διάγνωση γίνει σε προχωρημένο στάδιο, όταν ο όγκος έχει ήδη διασπαρεί.

Η πρώιμη ανακάλυψη, ο πληθυσμιακός έλεγχος και η διάγνωση εξοικονομούν χρήματα

Η πρώιμη διάγνωση μπορεί επίσης να μειώσει το κόστος της θεραπείας. Μελέτες σε χώρες με υψηλό εισόδημα έδειξαν ότι οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των καρκίνων που διαγνώστηκαν σε πρώιμα στάδια ήταν δύο έως τέσσερις φορές λιγότερες σε σχέση με την αντιμετώπιση των καρκίνων προχωρημένων σταδίων.

Παρόλα αυτά, εκατομμύρια περιπτώσεων καρκίνου ανακαλύπτονται σε προχωρημένο στάδιο, οδηγώντας σε δαπανηρές και σύνθετες θεραπευτικές παρεμβάσεις, περιορίζοντας την ποιότητα της ζωής και αυξάνοντας τον αριθμό των θανάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί.

Ατομικά εμπόδια στην πρώιμη διάγνωση, στον πληθυσμιακό έλεγχο και στη διάγνωση

Υπάρχει ένας αριθμός παραγόντων σε ατομικό επίπεδο που μπορεί να επηρεάσει την πρώιμη διάγνωση και τη συμμετοχή σε πληθυσμιακούς ελέγχους, όπως η ηλικία, η κοινωνική - οικονομική κατάσταση, τα έμφυλα στερεότυπα και τα αισθήματα ντροπής και φόβου, που, συνδυασμένα με τη μειωμένη ενημέρωση υγείας και τα πολιτιστικά πιστεύω,  μπορούν να κρατήσουν τα άτομα μακριά από το να χρησιμοποιήσουν ιατρική φροντίδα ή προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου.

Εμπόδια του συστήματος υγείας στην πρώιμη διάγνωση, τον πληθυσμιακό έλεγχο και τη διάγνωση

Η ανάγκη να αυξηθεί η ενημέρωση στους γιατρούς, στις νοσηλεύτριες και σε άλλους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου είναι υπαρκτή, ειδικά στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Όταν ασθενείς στους οποίους υπάρχει υποψία καρκίνου δεν παραπέμπονται για διαγνωστικές εξετάσεις ή έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες και διαγνωστικές τεχνολογίες, αυτό μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στα συστήματα υγείας ώστε να μπορούν να προσφέρουν πρώιμη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου.

Για να βελτιώσουν την πρώιμη διάγνωση, τον πληθυσμιακό έλεγχο και τη διάγνωση, και σε συμφωνία με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η Διεθνής Ένωση για τον Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) συστήνει πως όλες οι κυβερνήσεις θα πρέπει:

  • να εφαρμόσουν μέτρα που θα μειώσουν το στίγμα και θα βελτιώσουν την δημόσια ενημέρωση για τα σημάδια και τα συμπτώματα του καρκίνου
  • να εφαρμόσουν προγράμματα για πρώιμη (έγκαιρη) διάγνωση και πληθυσμιακό έλεγχο του πληθυσμού που να είναι οικονομικά αποδοτικά
  • να ισχυροποιήσουν τα εθνικά συστήματα υγείας, τους μηχανισμούς παραπομπής για υποπτευόμενους καρκίνους
  • να διευκολύνουν την παροχή διαγνωστικών και θεραπευτικών υπηρεσιών
  • να αυξήσουν τις επενδύσεις σε διαγνωστικές υποδομές

 

Περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση στις σελίδες:
http://www.cancer-society.gr/
https://www.worldcancerday.org/

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

17 Νοέμβρη 30, 55535, Πυλαία, Θεσσαλονίκη

ΤΗΛΕΦΩΝΟ:

+30 2310911982

FAX:

+30 2310911982