ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Οκτωβριος: Μηνας Προληψης και Ενημερωσης για τον Καρκινο του Μαστου

Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού, σε μια διεθνή προσπάθεια, με στόχο την καταπολέμηση της ασθένειας. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 1985 από την Εταιρεία Καρκίνου του Μαστού των Ηνωμένων Πολιτειών και έκτοτε έχει υιοθετηθεί από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα, ο Οκτώβριος σαν Μήνας Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού έχει καθιερωθεί από το 1997. Κατά τη διάρκεια του μήνα, διοργανώνονται σε όλη τη χώρα εκδηλώσεις και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, από φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος των γυναικών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ιδρύματος Νεοπλασιών (ΕΛ.Ι.Ν.), το 2022, στην Ελλάδα διαγνώστηκαν 4.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και 1.600 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική θεραπεία της νόσου. Η μαστογραφία είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Οι γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών θα πρέπει να κάνουν μαστογραφία κάθε δύο χρόνια.

Εκτός από τη μαστογραφία, οι γυναίκες μπορούν να κάνουν και αυτοελέγχους του μαστού τους κάθε μήνα. Ο αυτοέλεγχος του μαστού είναι μια απλή και εύκολη διαδικασία που μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να εντοπίσουν τυχόν αλλαγές στους μαστούς τους.

Με την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση, μπορούμε να βοηθήσουμε τις γυναίκες να προστατεύσουν την υγεία τους και να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης από τον καρκίνο του μαστού.

 

Μερικές συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού:

  • Κάντε μαστογραφία κάθε δύο χρόνια, από την ηλικία των 50 έως των 69 ετών.
  • Κάντε αυτοελέγχους του μαστού σας κάθε μήνα.
  • Συζητήστε με τον γιατρό σας για τις επιλογές πρόληψης που είναι διαθέσιμες σε εσάς, εάν ανήκετε σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
  • Ζήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση και αποφυγή του καπνίσματος.
 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

17 Νοέμβρη 30, 55535, Πυλαία, Θεσσαλονίκη

ΤΗΛΕΦΩΝΟ:

+30 2310911982

FAX:

+30 2310911982