ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Καρκινος Παχεος Εντερου: η σημασια του προληπτικου ελεγχου

Ολοένα και περισσότεροι νεαροί ενήλικες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παχέος εντέρου, μια τάση που παρατηρείται ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς καρκίνους, με τη σοβαρότητά του να υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι δεν προειδοποιεί έγκαιρα. Αντίθετα, τα συμπτώματά του εμφανίζονται όταν βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Πρόκειται για έναν από τους πέντε συχνότερους τύπους καρκίνου παγκοσμίως. Οποιοσδήποτε άνθρωπος, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορεί να νοσήσει.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί τονίζουν πόσο σημαντικό είναι οι νέοι να γνωρίζουν τα συμπτώματα που μαρτυρούν καρκίνο του παχέος εντέρου και να αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που εντοπίσουν κάποια ύποπτη ένδειξη. Ειδικότερα, συνιστάται ο προσυμπτωματικός έλεγχος να ξεκινά από την ηλικία των 45 ετών, καθώς είναι πιθανότερο ένας ασθενής να νοσήσει πριν την ηλικία των 55 ετών.

Ενδεικτικά ύποπτα συμπτώματα είναι η αίσθηση μια αδιάκοπης δυσφορίας στο στομάχι ή η ανεξήγητη απώλεια βάρους. Ωστόσο, αρκετά προειδοποιητικά συμπτώματα, όπως αιμορραγία από το ορθό, αναιμία, αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου, είναι πολύ κοινά και είναι πιθανό να οφείλονται σε άλλες παθήσεις, κάτι που δημιουργεί σύγχυση. Παρ' όλα αυτά, η πιθανότητα παραμένει και είναι σημαντικό οι νεαροί ασθενείς να αναζητούν φροντίδα και διάγνωση για οποιοδήποτε σύμπτωμα εμφανίζεται.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει, επιπλέον, να είναι όσοι επηρεάζονται από πέντε βασικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου:

  • Οικογενειακό ιστορικό
  • Νόσοι του εντέρου
  • Διαβήτης
  • Παχυσαρκία
  • Συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα ή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ 

 

Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται σε όλους τους ανθρώπους να μην παραλείπουν τον προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο και να μην αγνοούν τυχόν ύποπτα συμπτώματα.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

17 Νοέμβρη 30, 55535, Πυλαία, Θεσσαλονίκη

ΤΗΛΕΦΩΝΟ:

+30 2310911982

FAX:

+30 2310911982