ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

30' ασκησης καθημερινα συμβαλλουν καταλυτικα στην προληψη της νοσου του Καρκινου του Μαστου

Σύμμαχος της υγείας των γυναικών αποδεικνύεται η αερόβια άσκηση, μειώνοντας αποτελεσματικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Physiology, μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Texas A&M κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένας, προς το παρόν απροσδιόριστος, παράγοντας, που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης, καταστέλλει τη σηματοδότηση εντός των καρκινικών κυττάρων του μαστού, γεγονός που μειώνει την ανάπτυξη του όγκου και μπορεί ακόμη και να εξουδετερώσει τα καρκινικά κύτταρα.

Στη μελέτη, εξετάστηκε σε βάθος η σχέση μεταξύ των ανθρώπων που ασκούνται περισσότερο και εμφανίζουν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου. Τα δεδομένα έδειξαν ότι, κατά τη διάρκεια της μυϊκής συστολής, ο μυς απελευθερώνει στην πραγματικότητα κάποιους παράγοντες που σκοτώνουν ή τουλάχιστον μειώνουν την ανάπτυξη νεοπλασματικών κυττάρων. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι παράγοντες αυτοί βρίσκονται εγγενώς στους μύες και απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος, ανεξάρτητα από το συνηθισμένο επίπεδο δραστηριότητας ενός ατόμου ή το πόσο ανεπτυγμένοι είναι οι μύες του.

Με απλά λόγια, δεν έχει σημασία εάν γυμνάζεστε συστηματικά ή αν απλώς πάτε για έναν περίπατο ή χορεύετε το αγαπημένο σας τραγούδι, αρκεί να σηκωθείτε από τον καναπέ και να κινηθείτε! Η συστηματική άσκηση θα μπορούσε, όχι μόνο να οδηγήσει σε διαταραχή της επικοινωνίας στα καρκινικά κύτταρα ώστε να σταματήσει η ανάπτυξή τους, αλλά οι παράγοντες που απελευθερώνονται από την άσκηση ενδεχομένως να παίζουν επίσης ρόλο στην πρόληψη της ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού εξ αρχής.

Έστω και 30 λεπτά κάνουν τη διαφορά. Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, συμπεραίνεται ότι 30 λεπτά την ημέρα μέτριας έντασης άσκηση για τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα θεωρούνται καθοριστικά για να εμφανιστούν τα ευεργετικά αποτελέσματα της άσκησης. Αυτό το μισάωρο θα μπορούσε να περιλαμβάνει γρήγορο περπάτημα, χορό ή ποδηλασία. Συνεπώς, ακόμα κι αν δεν έχουμε πολύ χρόνο για μια ολοκληρωμένη προπόνηση, περπατώντας καθημερινά ή απλώς χορεύοντας, θωρακίζουμε τον οργανισμό μας από τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.

 

 

 

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

17 Νοέμβρη 30, 55535, Πυλαία, Θεσσαλονίκη

ΤΗΛΕΦΩΝΟ:

+30 2310911982

FAX:

+30 2310911982